Att odla frukt är en vetenskap.

För ett tag sedan besökte jag en av landets modernaste fruktodlingar som ligger i en liten by i nordvästra hörnet av Skåne. En odling på tjugofem hektar (en fotbollsplan motsvarar ca 0,75 hektar).  Raderna med fruktträd är upp till 500 meter långa och träden står tätt, tätt i spikraka rader. Det är fantastiskt och stå i början av dessa långa rader och se hur långt 500 meter verkligen är. När man sedan tänker på att det sitter minst 100 – 150 äpplen på varje träd så inser man vilka mängder av frukter som skall skördas så småningom.

 

Jag gick runt en stund tillsammans med odlaren och tittade på alla knallgröna små frukter som gömde sig under bladen. När man går lite närmare ser man vilka massor av frukter som trängs under bladverket. Om vädret blir bra och odlingen slipper hagelskurar, skall här under september och oktober, plockas ca en miljon kilo äpple. Det skulle räcka till nästan 1 äpple till varje Svensk bara från denna odling.


Det växer så det knakar i träden, ett äpple som i mitten av juli kanske har en diameter på 20-30 mm skall vara minst 70 mm i diametern innan det skördas. Det är mer än fördubbling av storleken på några veckor. För att få så stora äpplen som möjligt gäller det att gallra. Just nu arbetar man med gallring av de flesta sorter. Det innebär att om det sitter fyra äpplen ihop tar man bort två eller tre för att de som sitter kvar skall bli så stora som möjligt. Ett mycket tidsödande men viktigt jobb, då kunderna inte vill köpa för små frukter. Du som konsument kanske inte tänker så mycket på det men det ligger oerhört mycket jobb bakom varje produkt som du äter. Ett jobb som inte alltid märks men som gör att produkten blir av topp kvalitet.

 

Hej så länge.

Lars-Olof i Äppelriket


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0